Wednesday, June 25, 2008

Penangan Google

Semalam pagi ada meeting tergempar di tempat kerja. Seram sejuk jugak aku, dah la minggu lepas terima berita 2 talipon yang bertahun di kerjakan dengan jutaan belanja untuk di jual hujung tahun ni kena can.

Lepas berdoyong-doyong beratur ke gedung kosong dalam 15 minit berjalan kaki, masing-masing ambik tempat duduk mengadap screen projecktor.

Bila semua sudah senyap dan duduk dengan selesa, kepala kerja menutup lampu dan mula bercerita. Untuk megelakkan malapetaka dalam urusniaga talipon bimbit pintar di masa terdekat ini, otai-otai dunia - nokia, sony ericsson, samsung, motorola dan LG serta beberapa operator dan chip manufacturer bersetuju untuk bergabung dan menubuhkan Symbian Foundation.

Serentak dia bercerita, sidang akhbar juga berjalan di kota London untuk memberitahu semua akan usahasama ini.

Segala code-code akan didermakan dan nokia keluar belanja EUR 264 juta untuk beli semua saham dalam Symbian untuk juga di dermakan ke foundation. Symbian akan di buka kepada semua.

Kepala kerja bilang, kita ada 200 juta unit talipon berperutkan Symbian - satu dominasi hari ni. Tapi besok tak tentu lagi...


Ini semua persediaan untuk berdepan dengan penangan Google Android.

Kena tabik kutu-kutu kat Google, muda remaja sudah bikin banyak industri rasaksa porak peranda.

http://www.symbianfoundation.org/

3 comments:

Fariz said...

...ataupon threat from iphone! btw, mintak abg shidin n akak punye skype, ive just registered a new name : FarizHanapiah

Kuching Tompang said...

May the force be with you! Google has become the EMPIRE. So korang ni semua macam Princess Lea and Gang lah ye!

Somehow I feel google will eat all the big manufacturers

Scary.....

DIN said...

fariz,
skype: din_serigala

iphone rocks! symbian sucks! tapi nak carik makan...nak buat macam mana... hehehe

kuching,
i think it is for the better... kena siap parachute cepat-cepat ni!