Saturday, April 4, 2009

Hasilan talipon terakhir dari Manchester


31 March 2009 - hari terakhir bertugas di ofis Sony Ericsson, Brichwood Park Warrington.

Siapa sangka, sebelum tahun lepas apabila semua berita yang kami terima indah belaka - untung syarikat berlipat ganda dan 200 juta unit talipon terjual - bertukar menjadi petaka apabila tahun lepas syarikat rugi hampir separuh billion dollar amarika.

Aku dapat berita penutupan ofis Manchester pada senja akhir ramadhan sebelum berhari raya di kampung.



Apabila tarikh resmi sudah diumumkan pada semua, proses penutupan dijalankan. Dimana dalam kebayakkan laci meja setiap pekerja punya tidak kurang berpuluh talipon dan aksesori, tong-tong di sediakan di setiap penjuru ofis untuk memudahkan proses pen-nyah-kan harta syarikat.

Satu perkara yang pasti teringat-ingat dalam banyak-banyak benda ialah buah-buahan percuma pada taip-tiap isnin dan khamis.






Sony Ericsson Idou's in landscape mode from Jesus Diaz on Vimeo.

Klip diatas adalah hasilan terakhir dari ofis Sony Ericsson Manchester. InsyaAllah akan berada dipasaran di waktu terdekat ini.

Syukur kehadrat Illahi diberi peluang walau singkat untuk bersama teman-teman untuk menghasilkan produk yang akan dipakai guna di seluruh dunia.

Selamat maju jaya aku ucapkan pada teman sekerja di tokyo, lund dan beijing untuk terus menghasilkan talipon yang mahu terus menambat hati pengguna. Cabaran mendatang bertambah besar dengan kehadiran pencabar baru - android dan bertambah kukuhnya penerimaan iphone di pasaran antarabangsa.

Werl!

4 comments:

MOHD RAFIE said...

Takziah bro. Tumpang bangga kerana ada engineer Melayu di sebalik handphone keluaran Sony Ericsson.

Moga sukses selalu. Teruskan berjuang!

Pentilium5 said...

reality bites hard, undettered we must change the economic system to an Islamic one..... semoga sukses in your future undertakings

Roti Kacang Merah said...

sigh. am sorry to know this, dah la tahu dari before balik for Raya, ya.

and to know that i met you guys that time and you two didn't even mention a thing :-(

hey i saw idou while looking for the best SE through the net (gsmarena and mobile88) for me to buy for znr. had inquired about idou at the hp counters, tapi semua kata hanya keluar tengah tahun, so, belum ada sample lagi.

bangga ni, you were part of idou's creation! harus beli tahun depan, bila harga turun banyak sikit, hehe

ironically, kat m'sia ni, SE macam numero uno in sales. Kalau nak beli hp with good 2nd-hand value, Nokia and SE top the list.

encik ryunosuke said...

SE fan myself! tak sempat mintak henfon free hehe :p btw, sorry to hear.