Monday, March 3, 2008

Sweet Melody of Keronchong



Aku lahir kat Senggarang, Batu Pahat, Johor.

Senggarang tempat BULAN mengambang.

Batu Pahat terkenal dengan Biryani Gam dan kaki dam.



Johor ada apa?

Ada lontong, ada mee bandung. Ada nasi ambeng, ada kuda kepang, ada barongan.

Ada banyak parit - Parit Sulong, Parit Botak, Parit Jawa.

Ada Tanjung Puteri ada Kota Tinggi.

Orang panggil tembikai, kita panggil semangka.

Johor tempat lahir UMNO, tempat keronchong.



3 comments:

apakanama said...

keroncong adalah hanya sejenis rentak lagu, juga sebuah maruah, juga sebuah kesedihan, juga sebuah kerinduan, juga sebuah budaya, juga identiti, juga ada seksinya, juga ada tertibnya , juga ada gorengnya,dan juga berbagai juga.... dan kata2 setengahnya ia adalah makanan jiwa... jiwa yg mana? .. kenyang kah dia???

(ini adalah post ulangan dlm satu blog nie)

apakanama said...

keroncong adalah hanya sejenis rentak lagu, juga sebuah maruah, juga sebuah kesedihan, juga sebuah kerinduan, juga sebuah budaya, juga identiti, juga ada seksinya, juga ada tertibnya , juga ada gorengnya,dan juga berbagai juga.... dan kata2 setengahnya ia adalah makanan jiwa... jiwa yg mana? .. kenyang kah dia???

(ini adalah post ulangan dlm satu blog nie)

DIN said...

betul tu tuan director... keroncong adalah makanan rujian hamba dari dulu. orang tua hamba minat, hamba pon layan. masa kat malaya, hamba tune in to best fm 104 suara johor tiap-tiap malam. berkumandang irama keroncong dari pukul 10 malam ke pukul 3 pagi.

anak hamba pun kat sini selain melayan kaiser chief dan arctic monkeys, layan jugak kartina dahari.

tapi bila suruh mengaji...start baca Bismillah jer mata dah kuyu, meguap tak sudah...hahaha