Sunday, April 13, 2008

Pavlova


Umi dibesarkan di New Zealand, aku pulak pernah mengaji disana, jadi kita orang memang cukup kenal dengan dessert kegemaran orang-orang kiwi yang mahsyur ni.

Mengikut sejarah-nya yang dipetik dari wikipedia, nama pavlova di ambil dari penari ballet russia 'Anna Pavlova'. Dan pavlova (the dessert) tercipta untuk memperigati tours tarian-nya ke Australia dan New Zeland.

Untuk megekalkan keaslian pavlova yang dibuat di Manchester ni, buah kiwi digunakan untuk dekorasi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pavlova_(food)

3 comments:

mr tompang said...

actually pavlova nih originated from Dunedin, invented by scotts who got tired of eating Hagis day in day out....quite fattening....rosak gigi some more

DIN said...

terima kasih tuan doktor...

:)

Anonymous said...

favorite aku tuh...sini takde..kena cari resepi nih...sini kiwi pon susah nak cari...tapi di NZ boleh amik free je petang2 kat kedai nak gi swimming pool tuh..hmmm rindu!